Samen bewegen

Tieners bewegen vaak minder dan kinderen op de basisschool. Dit is logisch, omdat tieners op het voortgezet onderwijs vaak langere lesdagen hebben en daarna nog huiswerk moeten maken. Maar bewegen is belangrijk voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid, ook voor tieners. Maar hoe krijg je ze dan in beweging?

 

Loop je even mee?

Als ouder heb je soms (vaste) momenten waarop je loopt of hier bewust voor kiest. Een rondje met de hond, even naar de winkel in de buurt, even naar de sportvereniging of gewoon lekker een rondje lopen voor de ontspanning. Vraag je tiener om eens met je mee te lopen. Misschien zeggen ze de eerste paar keer ‘nee’, maar wellicht dat hij/zij na een paar keer vragen toch een keer mee wil. Tijdens het samen lopen hebben jullie even tijd en aandacht voor elkaar, maar bewegen jullie ook gelijk. Tip: tijdens een rondje lopen kun je ook helpen met het leren voor een toets.

 

Potje badminton

In de zomermaanden is het ook leuk en gezellig om samen even een potje badminton te doen. Even een kwartiertje na etenstijd op een grasveldje in de buurt. Liever Kubb spelen of Jeu-de-boules? Ook dan ben je samen gezellig in beweging! Maak tijd voor een kort momentje samen.

 

Buitenfitness, obstacle running en fietsen

Houd je zelf van actiever (buiten) sporten? Vraag dan je tiener om een keertje met je mee te gaan. Geef wel aan dat hij/zij in zijn of haar eigen tempo kan meedoen en maak er geen wedstrijd van. Bewegen moet wel leuk blijven. Wanneer je vraagt of je tiener met jou mee wil gaan, creëer je de mogelijkheid voor een beweegmoment. Het is aan jouw tiener zelf of hij/zij gebruik wil maken van dit moment. En ook hier geldt: misschien gaat hij/zij de eerste 3 keer niet mee, maar uiteindelijk wel een keertje. Is het leuk? Dan kunnen jullie vaker gaan.

Er zijn veel bewegingsvormen die je goed buiten kunt doen. Zelfs ook zonder teamverband en gewoon gezellig samen. In een beweegtuin kunnen jullie aan de slag met buitenfitness. Een sport die op dit moment populair is onder studenten en jongvolwassenen. Ook kun je in een bos of op het strand goed aan obstacle running doen. Maar ook fietsen is een sport die je goed samen kunt doen.

 

Meer inspiratie

Op internet wemelt het van de beweegtips voor jongeren, studenten en jongvolwassenen. Dus zoek je inspiratie? Maak dan eens gebruik van de online wereld!