Alle onderwerpen

Hechting

Een baby is van zijn ouders afhankelijk. Zorgen zij goed voor hem, dan voelt hij zich veilig.

Je kind gaat je vertrouwen als je het liefde geeft, als je contact maakt en goed reageert op zijn of haar behoeften. Er ontstaat dan een band tussen jullie. Dat wordt ook wel aangeduid als hechting. Kinderen hechten zich niet alleen aan hun moeder, maar ook aan de eventuele partner en andere mensen die regelmatig voor hen zorgen. De meeste kinderen en ouders hebben een goede band met elkaar.

Veilig gehecht

Als kinderen voldoende basisvertrouwen hebben in hun ouders of andere opvoeders, zijn ze ‘veilig gehecht’. Ze krijgen meer zelfvertrouwen en voelen dat ze de moeite waard zijn als ze de juiste aandacht en zorg krijgen. Vanuit die veilige hechting kunnen kinderen zich bovendien hechten aan andere mensen en die gaan vertrouwen.

Hoe bevorder je een goede hechting?

Je kunt als moeder, vader of co-ouder veel doen om een goede band met je kind op te bouwen. Kijk en luister goed naar je kind. Je ziet dan de signalen en behoeften en merkt wat je kind nodig heeft. Het is heel belangrijk om daar dan snel en goed op te reageren. Dat bevordert jullie hechting. Dit betekent dat je:

 • reageert op het contact dat je kind zoekt;
 • zelf contact met je kind zoekt;
 • je kind voedt als het honger heeft;
 • het troost als het huilt;
 • het wiegt en liefdevol aanraakt;
 • speelt of zingt als je kind dat wil;
 • laat merken dat je begrijpt wat je kind wil.

Vooral contact met je baby maken en op hem reageren als hij naar je kijkt, als hij brabbelt of lacht, zorgt ervoor dat er een band tussen jou en je kind ontstaat. Voor je baby is het belangrijk dat hij kan rekenen op jouw aandacht, zorg en liefde.

Wat doe je als je als moeder geen band voelt?

Meteen na de geboorte voel je de band met je kind misschien nog niet zo sterk. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn:

 • Je hormonen zijn nog aan het veranderen.
 • Als de bevalling heel zwaar was, moet je dat misschien eerst nog verwerken.
 • Als je baby in de couveuse ligt, kan het lastiger zijn om een band op te bouwen.
 • Het kan zijn dat je baby veel huilt.
 • Je verwachtingen kunnen heel anders zijn geweest.
 • Soms moet een moeder erg wennen aan de baby en het nieuwe leven, zeker bij een eerste kindje.
 • Je kunt ook andere zorgen hebben, bijvoorbeeld over geld of ziekte.

Het is heel vervelend als je geen sterke band voelt. Je kunt je daar schuldig over voelen. Bedenk dan dat het meestal wel goed komt. Laat je negatieve gevoelens toe en probeer te begrijpen waarom je je zo voelt. Geef jezelf de tijd en zorg voor rust door een dagritme te zoeken dat goed bij jou past.

Je kunt ook hulp zoeken bij anderen. Praat bijvoorbeeld met je partner, vrienden, familie, je huisarts, verloskundige, kraamverzorgende of het consultatiebureau. Blijf er niet alleen mee lopen. Je hoeft je er niet voor te schamen.

Vader of co-ouder: de band groeit

Het gebeurt regelmatig dat vaders of co-ouders in het begin nog geen sterke band voelen. Er is ook zo veel veranderd. Maak vaak contact met je kind, knuffel het en verzorg het, en probeer veel te doen met je kind. Dat zijn de bouwstenen voor een goede band.

Filmpje: Sjoerd

In het filmpje van KIJKEENBABY zie je hoe Sjoerd contact maakt met zijn moeder.

[youtube=jxplxSoPs_k]

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.