Gezonde eetgewoonten peuter

Gezonde eetgewoonte

Gezond eten is goed voor de ontwikkeling van je kind. Dat heeft veel te maken met gezonde eetgewoonten. Als je kinderen leert om regelmatig en gevarieerd te eten, hebben ze daar hun hele leven voordeel van.

Deze tien tips kunnen je hierbij helpen:

  1. Vaste tijden aanhouden voor de maaltijden en tussendoortjes is handig.
  2. Je kunt het best het aantal tussendoortjes beperken tot maximaal vier. Zo beperk je het risico op overgewicht en het is beter voor de tanden.
  3. Het is gezellig om zo veel mogelijk met het hele gezin tegelijk te eten.
  4. Een ontbijt is voor je kind heel belangrijk.
  5. 's Ochtends op de peuterspeelzaal is een stuk fruit heel lekker. Het is goed om wat af te wisselen in de soorten fruit die je meegeeft.
  6. Trakteren op de peuterspeelzaal is een feest voor je kind. Je hoeft niet op iets eetbaars te trakteren. Kleine kinderen vinden een speeltje ook heel leuk.
  7. Tussen de middag kan je kind weer extra energie krijgen van een volwaardige lunch. Daarin zitten volkorenboterhammen en wat fruit. Een paar kleine tomaatjes, stukjes komkommer, radijsjes of een wortel zijn ook lekker.
  8. Voor tussendoor is het beter om je kind niet te veel frisdrank en sap te geven. Die zorgen namelijk voor behoorlijk wat extra calorieën en zijn slecht voor het gebit. Water of (vruchten)thee is een goed alternatief. Je kunt sap of frisdrank ook aanlengen met water.
  9. Fruit, groente of brood vormen een gezond tussendoortje. Snoep, chips en andere minder gezonde voedingsmiddelen kun je beter bewaren voor speciale gelegenheden, zoals in het weekend.
  10. Je kind leert dingen eten doordat jij afwisseling aanbrengt in de soorten voedingsmiddelen. Kinderen gaan vanzelf wennen aan eten dat ze eerst misschien nog niet zo lekker vinden. Sommige kinderen moeten wel tien tot vijftien keer iets proeven voordat ze gewend zijn aan de nieuwe smaak. Je kunt je kind ook af en toe laten kiezen tussen twee soorten beleg of twee soorten groente.

Tien praktische eettips

Als ouder heb je grote invloed op het eetgedrag en de eetgewoonten van je kind. Hoe zorg je voor een gezellige sfeer aan tafel en een kind dat prima eet?

1. Het goede voorbeeld

Je kind leert van jouw voorbeeld. Dit geldt voor tafelmanieren, maar ook voor het eetpatroon. Eet daarom zo veel mogelijk samen met je kind en maak het gezellig.

2. De tv eet niet mee

Laat je kind geen spelletjes spelen of tv-kijken onder het eten. Dat leidt te veel af. Houd het wel gezellig aan tafel. Bespreek samen met je kind wat jullie eten. Van leuke maaltijdgesprekjes leert je kind goed praten en denken.

3. Een tafel om van te smullen

Peuters knoeien natuurlijk nog veel. Je kunt een plastic zeiltje onder de kinderstoel leggen. Leuk eetgerei stimuleert je kind om te eten. Kies eetgerei dat past bij de motoriek van je kind. Peuters leren eerst met de handjes eten, dan met een lepel en dan met een vork.

4. Vaste tijden voor maaltijden

Op vaste tijden eten, met alle gezinsleden, biedt grote voordelen. Het is gezellig, je kind leert die momenten te waarderen en eet op regelmatige tijden. Bovendien leert je kind dan dat je niet de hele dag door kunt eten.

5. Het eten is bijna klaar!

Als je kind 1 jaar is, kun je het best zorgen dat alles klaar is als je het gaat halen om te eten. Oudere peuters roep je wanneer het eten bijna klaar is zodat ze rustig af kunnen ronden waar ze mee bezig waren en aan tafel kunnen komen zitten.

6. Neem rustig de tijd, maar tafel niet te lang

Zorg voor een rustige, aangename sfeer. Verwacht niet dat je kind lang aan tafel kan zitten. Peuters kunnen ook nog niet zo goed stilzitten.

7. Prijs je peuter

Leer kinderen enkele regels die passen bij hun leeftijd. Geef ze een complimentje als ze iets goed doen en verwacht niet te veel. Je peuter moet echt leren om rustig aan tafel te zitten en netjes te eten.

8. Het bordje hoeft niet leeg

Geef peuters een kleine portie die past bij hun leeftijd. Schenk er niet te veel aandacht aan als je kind het bordje niet leeg eet en ruim gewoon de tafel af. Wil je kind kort na de maaltijd iets eten omdat het nog honger heeft, wees dan kordaat en laat het wachten tot het volgende eetmoment!

9. Niet te veel tussendoortjes

Als je kind veel tussendoortjes krijgt of neemt, is het minder gemotiveerd om aan tafel het bordje leeg te eten.

10. Je kind laten helpen

Vanaf een jaar of 3 of 4 kan je kind misschien al een beetje 'helpen', bijvoorbeeld door een pak melk op tafel te zetten. Dit is ook goed voor het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid van je kind.

7 tips voor eten met peuters (Bron: Opvoedinformatie Nederland)

Leren eten

Heb je je kind enige tijd met een lepel een fruit- of groentehapje of pap gevoerd, dan zal het zelf naar de lepel gaan grijpen. Je kunt nu best eens proberen je peuter zelf te laten eten.

Met de handen eten

De meeste peuters beginnen met hun handen te eten als ze een jaar oud zijn. Dat is de eerste stap op weg naar zelfstandigheid. Kies eten dat je peuter goed met de vingers kan pakken, zoals stukjes brood, kaas of fruit. Dit kost veel concentratie. Terwijl je peuter oefent, kun jij best geregeld een hap in de mond stoppen.

Met een lepel eten

Tussen een en twee jaar kan je peuter leren om zelf met een lepel te eten. Meestal laat een kind merken er klaar voor te zijn door naar de lepel te grijpen. Dat is het moment om te beginnen. Natuurlijk hoef je niet te verwachten dat je peuter van dat eten al veel naar binnenkrijgt. Het is een hele klus voor je kind om iets op de lepel te krijgen, die naar de mond te brengen en het eten eraf te happen.

Een vork komt pas later. Het duurt nog een paar jaar voordat je kind met mes en vork kan eten.

Twee borden

Om te zorgen dat je kind toch wat eten binnenkrijgt, maak je gewoon twee borden klaar. Een ervan geef je aan je kind. Van het andere bord geef je het tussendoor af en toe een hap. Kinderen vinden het prachtig om zelf met het eten bezig te zijn. Je kunt een compliment geven als je ziet dat je kind het zelf probeert.

Regels en tafelmanieren

Je kunt van peuters nog niet verwachten dat ze netjes eten. Kinderen moeten nu eenmaal eerst bepaalde motorische vaardigheden onder de knie krijgen voordat ze netjes kunnen eten. Prijs je kind als het zelf probeert te eten. Tussen de anderhalf en twee jaar kunnen kinderen al een beetje zelfstandig eten. Vanaf een jaar of twee kun je je kind enkele eenvoudige regels leren. Reageer positief als je kind zich aan de regels houdt. Het goede voorbeeld geven werkt ook; als je kind ziet hoe jij eet, zal het dat na willen doen.

Tips bij kliederdrama’s

Het is verstandig je te realiseren dat het eten een tijdlang een knoeiboel zal zijn. Je kunt ervoor zorgen dat de rommel niet te groot wordt door een plastic tafelkleed te gebruiken, je kind een plastic slab met knoeigootje om te doen, eventueel een zeiltje op de vloer te leggen en zelf een keukenschort te dragen.

Smaak en proeven

Dat je kind met de rest van het gezin mee gaat eten betekent niet dat het ook meteen alles lust. Kinderen moeten de kans krijgen om hun smaak te ontwikkelen. Bovendien moeten ze wennen aan voedsel waar je wat langer op moet kauwen.

  • Laat je kind regelmatig nieuwe dingen proeven. Geef nieuw eten in een kleine portie samen met dingen die het al lust. Vertel hoe dat nieuwe eten heet.
  • Geef je kind een compliment als het dat nieuwe eten proeft.
  • Vindt je kind het niet lekker, laat het dan zo. Dring niet verder aan. Probeer het na een paar weken opnieuw.
  • Bedenk dat de meeste mensen dingen hebben die ze niet lusten of hebben moeten leren eten. Het doel voor je kind is om de smaak te ontwikkelen en afwisselend te leren eten, net zoals de rest van het gezin.

Problemen bij het voeden van je peuter?

Wanneer je problemen ervaart bij het voeden van je peuter of als je vragen hebt over voeding, ga dan naar je huisarts of naar het consultatiebureau bij jou in de buurt.