School peuter

Voorbereiden basisschool

Je peuter gaat straks naar de basisschool. Dat kan voor jou als ouder spannend zijn, want het is best een grote stap. Ook je kind kan het spannend vinden, ondanks dat het er wel aan toe is.

Hoe kun je je kind voorbereiden?

Misschien gaat je kind nu naar de kinderopvang of voorschool en werken deze samen met de basisschool. Vraag de pedagogisch medewerker wat zij al doen om je kind op de basisschool voor te bereiden.

Zelf kun je je peuter als volgt voorbereiden op de basisschool.

  • Ga een keer naar school om het schoolplein te laten zien.
  • Lees samen een prentenboek over naar de basisschool gaan en praat erover met je kind.
  • Meestal mag een kind een paar keer komen 'wennen'.
  • Of spreek met de leerkracht af om samen met je kind een keer in de groep te kijken.
  • Vertel welke bekende kinderen van je kind ook naar die school gaan.
  • Begin er niet te lang van tevoren over. Jonge kinderen hebben nog niet zoveel tijdbesef en kunnen dat nog niet overzien.
  • Vind je het zelf spannend dat je kind naar school gaat? Probeer dat niet te laten merken aan je kind.
  • Praat ontspannen over de eerste dagen op school en maak het niet te groot.

Wat moet je kind kunnen?

Voordat je kind naar groep 1 van de basisschool gaat, moet je kind zindelijk zijn. Daarnaast is het fijn als je kind zich al een beetje zelf kan aan- en uitkleden. Het is handig als je kind ook zelf de rits van de jas dicht kan doen. Gaan deze dingen nog moeilijk? Oefen dat dan spelenderwijs. Begin hier op tijd mee, een paar maanden van tevoren.

Welke spullen heb je nodig voor de bassisschool?

Koop voor de eerste schooldag samen met je kind een rugzak, een broodtrommel en een goed afsluitbare drinkbeker. Je hoort meestal van tevoren van school wat je kind nog meer mee moet nemen. Bijvoorbeeld gymkleren.

Meer informatie over de eerste schooldag vind je op Oudersenonderwijs.nl.

Voorschoolse educatie

Een goede start op school is erg belangrijk. Om ieder kind een kans te geven op een goede start mogen sommige kinderen vanaf twee-en-half jaar voorschoolse educatie volgen. Dit kan bijvoorbeeld wanneer kinderen niet goed Nederlands spreken of extra hulp nodig hebben.

Voor- en vroegschoolse educatie (VVE)

Voorschoolse educatie is bedoeld voor peuters van twee-en-half tot vier jaar. Zij krijgen extra begeleiding op de peuterspeelzaal, voorschool of bij de kinderopvang. Je kind gaat minimaal 16 uur per week naar de peuterspeelzaal, voorschool of het kinderdagverblijf.

Als je kind naar de basisschool gaat, loopt de begeleiding door in groep één en twee. Het heet dan vroegschoolse educatie. De gemeente bepaalt of je kind hiervoor in aanmerking komt. Je kunt je kind hiervoor aanmelden via het consultatiebureau. Meer informatie over voor- en vroegschoolse educatie is te lezen op Rijksoverheid.nl.

Wat leert je kind bij voorschoolse educatie?

Voorschoolse educatie draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen. Er is aandacht voor taal, denken, lichamelijke ontwikkeling en sociaal-emotionele ontwikkeling. Je kind leert bijvoorbeeld al spelend de Nederlandse taal. Zo kan je kind de achterstand inhalen en een goede start maken op de basisschool. De voorschoolse educatie wordt gegeven door speciaal opgeleide pedagogisch medewerkers.

Hoe kun je zelf je kind goed voorbereiden?

Als ouder kun je meehelpen bij de ontwikkeling van je kind door voor te lezen, te spelen, te tekenen en te zingenDoor met je kind te praten (in je eigen taal) over de dagelijkse dingen leert je kind steeds meer woorden. Dat is belangrijk voor je kind wanneer het naar school gaat. Praat bijvoorbeeld over wat er op de peuterspeelzaal, voorschool of het kinderdagverblijf is gebeurd.

Een basisschool kiezen

Kinderen zijn vanaf vijf jaar leerplichtig, maar de meeste kinderen gaan al vanaf vier jaar naar de basisschool. Het is belangrijk om op tijd op zoek te gaan naar een school die past bij je kind en bij jouw opvoeding. Meld je kind op tijd aan, want sommige scholen hebben een wachtlijst. Je kan je kind aanmelden vanaf dat het 3 jaar oud is.

Schoolsoorten

Je kunt als ouders kiezen uit verschillende vormen van onderwijs: openbare scholen en bijzondere scholen. Openbare scholen zijn toegankelijk voor alle kinderen. Bijzondere scholen geven les vanuit een godsdienstige of levensbeschouwelijke overtuiging. Bijzondere scholen mogen kinderen weigeren, openbare scholen mogen dat alleen als ze vol zijn.

Meer informatie over de verschillende vormen van onderwijs is te lezen op Oudersenonderwijs.nl. En kijk op de website van de school als je wil weten wat voor soort school het is en welke ideeën zij hebben over onderwijs.

Onderwijsmethode

Naast verschillende vormen van onderwijs, kent Nederland ook vrijheid van onderwijs. Dit betekent dat de manier van lesgeven per basisschool kan verschillen. Sommige scholen geven les volgens een bepaalde opvoedings- en onderwijsmethode, zoals Montessori, Jenaplan, Dalton of Freinet. Natuurlijk stelt de overheid wel een aantal kwaliteitseisen. De onderwijsinspectie controleert of alle basisscholen aan die eisen voldoen. Op Oudersenonderwijs.nl kun je meer lezen over deze verschillende methoden.

Een goede schoolkeuze maken

Om een goede schoolkeuze te maken, is het goed om over het volgende na te denken.

  • Welk soort onderwijs past het best bij je kind en bij je eigen aanpak?
  • Zoek je een school met een bepaald geloof of juist niet?
  • Hoe ver ligt de school van jullie huis?
  • In wat voor buurt staat de school? Hoe is het verkeer rondom de school?
  • Is er een buitenschoolse opvang? Hoe ver ligt die van de school af?
  • Wat is op deze school de onderwijsmethode? Wordt er vooral klassikaal lesgegeven of in kleine groepjes?
  • Wordt er gewerkt met voor- en vroegschoolse programma's?
  • Is er extra zorg voor 'achterblijvers' en kinderen die heel snel leren?
  • Wat wordt er van ouders verwacht? Hoe worden ouders betrokken bij de school?
  • Wat zijn ervaringen van andere ouders met deze school?

Ben je op zoek naar scholen of wil je scholen met elkaar vergelijken? Kijk dan op Scholenopdekaart.nl of kijk op Oudersenonderwijs.nl voor hulp bij het kiezen van een basisschool. Je kunt natuurlijk ook de websites van verschillende scholen bekijken voor meer informatie of een afspraak maken met de directeur van de school.

Aanmelden basisschool

De regels en afspraken voor het aanmelden en plaatsen van nieuwe leerlingen verschillen per gemeente. Kijk op de website van jouw gemeente hoe het bij jou in de buurt geregeld is.

Heb je een geschikte basisschool gevonden? Neem dan contact op met de school om je kind aan te melden. Wees er op tijd bij, want het kan voorkomen dat de school vol is en een wachtlijst heeft. Als je je kind hebt aangemeld, beslist het schoolbestuur of je kind wordt toegelaten. Lees meer over aanmelding en toelating op Oudersenonderwijs.nl.