Veilig met eten en drinken peuter

Veilig met voedsel

Een kind kan zich tijdens het eten wel eens verslikken. Meestal loopt het met een sisser af en komt het met de schrik vrij, maar ongelukken zijn vaak te voorkomen.

Snoepjes

Het is niet verstandig om een jong kind kleine snoepjes te geven. Kleine kinderen kunnen zich hier gemakkelijk in verslikken en zo'n snoepje kan zelfs de luchtpijp blokkeren. Als je je kind toch een snoepje wilt geven, doe dat dan als het rustig zit en niet druk aan het spelen is. Dat verkleint de kans dat het zich verslikt.

Verslikken

Als je kind nog niet helemaal gewend is aan vast voedsel, kan het zich daarin verslikken. Zorg daarom dat het eten goed geprakt is en geef je kind de tijd om aan vast voedsel te wennen. Je kunt naast je peuter blijven zitten tot het eten op is. Het is belangrijk dat je kind tijdens het eten rustig zit. Dit voorkomt dat er door bewegen iets in de keel schiet en het zich verslikt.

Verstikking

Je kunt een EHBO-cursus volgen om te leren wat je moet doen bij een ongeval met kinderen, maar als je denkt dat je kind ergens in stikt en je niets kunt doen of niet weet wat je moet doen, bel dan direct 112.

Heet water

Wees heel voorzichtig met heet water of andere hete dranken in de buurt van je kind. Drink bijvoorbeeld geen hete thee terwijl je kind bij je op schoot zit. Zet de theepot altijd buiten bereik van je kind, of gebruik een thermoskan.

Kinderstoel

Het is heerlijk als je kind eraan toe is om in een kinderstoel te zitten. Nu kan het met de rest van het gezin aan tafel zitten! Bedenk wel dat je kind goed rechtop moet kunnen zitten. Eventueel kun je eerst een stoelverkleiner gebruiken en de zijkanten opvullen met kussentjes.

Soorten kinderstoelen

  • Een klapstoel is handig als je niet veel ruimte hebt. Je kunt een klapstoel namelijk inklappen. Een nadeel is dat je kind er snel uitgroeit.
  • Een hangstoel is een kinderstoel zonder poten die je aan het tafelblad bevestigt.
  • Een meegroeistoel heeft een verstelbare zitting en voetenplank voor als je kind groter wordt. Die kun je dus langer gebruiken. Soms zit er een beugel of een eetblad bij.
  • Een kinderstoel met een eetblad dat aan de stoel vastzit, is ook heel handig. Je kunt meestal het blad over je eigen tafel schuiven.
  • Een kubuskinderstoel bestaat uit twee onderdelen die je ook los kunt gebruiken: een stoel en een tafeltje.
  • Een aanschuifstoel neemt minder ruimte in beslag doordat je hem aan tafel kunt schuiven.

Veiligheid

Om te voorkomen dat je kind uit de stoel klimt, kun je het vastzetten in een gordel. De gordel moet minimaal een heupband en een kruisband hebben, en liefst ook schouderbanden. Kies een stabiele stoel. Zorg ervoor dat het eetblad stevig vastzit, zodat je kind het er niet af kan halen. Kies geen stoel met losse onderdelen of onderdelen waar je kind met de vingers tussen kan komen.

Tips bij het gebruik van een kinderstoel

 

  • Zet je kind altijd vast met een gordel om te voorkomen dat het in de stoel gaat staan of eruit klimt.
  • Gebruik een stoelverkleiner wanneer de kinderstoel nog wat te groot is. Dit neemt het gevaar weg dat je kind niet stevig zit en wegglijdt.
  • Laat je kind nooit alleen achter in de stoel, zelfs niet wanneer het in de gordels zit.
  • De stoel kan omvallen als je kind zich afzet tegen de tafel of de muur. Zorg er dus voor dat je kind niet met de beentjes bij de tafel of de muur kan komen.
  • Als je een hangstoeltje hebt, let dan op het maximaal toelaatbare gewicht. Je kunt een hangstoeltje het best midden tussen twee tafelpoten in vastzetten en bij elk gebruik even controleren of het goed vastzit.

Loden waterleidingen

Bijna al het kraanwater in Nederland is veilig om te drinken. Maar soms kan er te veel lood in het kraanwater zitten. Dit is het geval als je woning loden waterleidingen heeft of de eerste drie maanden nadat je woning nieuwe leidingen of kranen heeft gekregen.

Een teveel aan lood kan gevaarlijk zijn voor met name zwangeren, baby's en kinderen. Het kan leiden tot schade aan het zenuwstelsel, met als gevolg leer- en gedragsproblemen. Het is dus heel belangrijk om te weten of er in het huis loden waterleidingen aanwezig zijn.

Advies bij loden leidingen

Laat loden waterleidingen zo snel als het mogelijk is vervangen. Als je een koophuis hebt, dan kun je een erkend installateur (een loodgieter) de loden waterleidingen laten vervangen. Als je een huurhuis hebt, dan is de huiseigenaar of woningcorporatie verantwoordelijk voor het vervangen van de loden waterleidingen.

Voor zwangeren, baby's en kinderen tot en met zeven jaar gelden de volgende adviezen voor watergebruik in geval van loden leidingen:

  • Drink geen water uit de kraan met loden leidingen. Gebruik flessenwater of kraanwater uit niet-loden leidingen, ook voor het drinken van thee en koffie.
  • Gebruik flessenwater of kraanwater uit niet-loden leidingen bij het maken van dranken, soep en voor producten die water opnemen bij het koken, zoals pasta, rijst of couscous. Omdat de meeste groente en aardappelen vrij weinig vocht opnemen, kun je deze (na twee minuten doorspoelen van de kraan) wel in kraanwater koken.
  • Maak flesvoeding voor baby's met water uit niet-loden leidingen. Bijvoorbeeld met flessenwater uit de winkel. Op de verpakking van het water lees je of het flessenwater geschikt is voor het maken van flesvoeding.

Voor kinderen ouder dan acht jaar, volwassenen, vrouwen die borstvoeding geven en ouderen gelden de volgende adivezen:

  • Heb je de kraan met loden leidingen meer dan acht uur niet gebruikt? Laat dan de kraan eerst zo'n twee minuten stromen, voordat je het water gebruikt.
  • Zorg ervoor dat je als volwassenen maximaal twee liter van dit kraanwater binnenkrijgt (via drinken en eten). Geef kinderen boven de acht jaar maximaal één liter.
  • Geef je borstvoeding? Je kunt het kraanwater uit loden leidingen gebruiken, nadat je de kraan twee minuten hebt laten stromen. De hoeveelheid lood die in borstvoeding terechtkomt is erg laag en geeft geen risico voor je kind.

Advies bij nieuwe waterleidingen, nieuwe kranen en nieuwbouwhuizen

Heb je nieuwe waterleidingen, nieuwe kranen of een nieuwbouwhuis? Dan gelden de eerste drie maanden de volgende adviezen:

  • Heb je de nieuwe waterleidingen meer dan acht uur niet gebruikt? Laat dan de kraan eerst zo'n twee minuten stromen, voordat je het water gebruikt. Het water dat na twee minuten doorspoelen uit de kraan komt, kun je wel drinken of gebruiken voor de bereiding van eten en flesvoeding.
  • Heb je alleen een nieuwe kraan? Spoel dan voor elk gebruik de kraan tien seconden door. Daarna kun je het water weer drinken of gebruiken bij het koken.

Na drie maanden kun je het kraanwater uit nieuwe kranen, nieuwe leidingen en nieuwbouwwoningen gewoon direct gebruiken voor eten en drinken.

Hoe weet ik of mijn huis loden waterleidingen heeft?

Sinds 1960 worden er geen loden waterleidingen meer gebruikt in de bouw. Ook zijn ze in de meeste huizen vervangen. Toch zullen er soms in oude huizen nog loden waterleidingen voorkomen. Voornamelijk in huizen die voor 1945 zijn gebouwd. Woon je in een oud huis? Dan kun je het best eerst zelf controleren of er loden waterleidingen zijn. Je herkent ze aan hun grijze kleur.

Vermoed je dat er loden waterleidingen zijn of weet je het niet zeker? Vraag aan een loodgieter om dit na te gaan. Je kunt dan voorlopig beter flessenwater uit de winkel of kraanwater uit andere niet-loden leidingen gebruiken, ook voor het klaarmaken van flesvoeding voor baby's.

Meer informatie

Wil je meer informatie over loden waterleidingen? Lees dan de informatie over lood in drinkwater op RIVM.nl(pdf,436kb) of kijk op de website van het Voedingscentrum.nl.