Voedselallergie peuter

Allergieën

Kinderen kunnen veel last hebben van een allergie. Ze hoesten, hebben het benauwd of hebben last van eczeem. Daar kun je je als ouder veel zorgen over maken.

Wat veroorzaakt een allergie?

Een allergie is een afweerreactie van het afweersysteem op gewone stoffen. Een allergische reactie ontstaat dus wanneer het lichaam overgevoelig is voor een bepaalde stof en daarmee in contact komt. Je reageert heftig op die stof en maakt te veel antistoffen aan. Daardoor kun je gaan niezen of last krijgen van tranende ogen, huiduitslag of jeuk. Allergieën zijn soms erfelijk.

Verschillende typen allergieën

Er zijn veel stoffen die allergieën kunnen veroorzaken. Ze zijn ondergebracht in de volgende categorieën.

  • Inhaleringsallergieën: stoffen die je inademt, bijvoorbeeld stuifmeel van grassen en uitwerpselen van de huisstofmijt.
  • Voedingsallergieën: stoffen die je eet of drinkt, bijvoorbeeld koemelk, pinda's, noten en garnalen.
  • Contactallergieën: stoffen waarmee de huid in aanraking komt, bijvoorbeeld nikkel en chemische stoffen.
  • Insectenallergieën: insecten waardoor je gestoken wordt, zoals bijen en wespen.
  • Geneesmiddelenallergieën: geneesmiddelen die je inneemt of inspuit, zoals penicilline.

Kijk voor meer informatie over allergieën op Thuisarts.nl.

Allergietest

Als je denkt dat je peuter een bepaalde allergie heeft, kun je bij de huisarts terecht voor een allergietest. Als het mogelijk is, zal de huisarts medicatie voorschrijven. De arts kan de allergie waarschijnlijk niet genezen, maar wel de klachten verminderen.

Wat kun je zelf doen om een allergische reactie bij je peuter te voorkomen?

Natuurlijk is het verstandig om de stoffen waar je kind allergisch voor is zo veel mogelijk te vermijden. Bij een voedselallergie is het bijvoorbeeld belangrijk erop te letten dat je kind de betreffende voedingsmiddelen niet eet. Let ook op producten waar die voedingsstoffen in verwerkt zitten. Verder kun je de allergie van je kind op de kinderopvang of de peuterspeelzaal melden, zodat ze er daar rekening mee kunnen houden.

Anafylaxie

Soms kan een allergische reactie zo ernstig zijn dat het zelfs levensbedreigend is. Er kunnen bijvoorbeeld zeer grote zwellingen optreden. Het kind voelt zich misselijk, de polsslag versnelt en het raakt in ademnood. Soms raken kinderen zelfs bewusteloos. Een dergelijke reactie wordt ook wel anafylaxie of anafylactische shock genoemd. Als dat jouw kind overkomt, is het belangrijk om zo snel mogelijk je huisarts of 112 te bellen.

Glutenintolerantie

Als je kind een glutenintolerantie heeft, kan het niet tegen producten die gluten bevatten. Het kan dan allerlei gezondheidsproblemen of darmklachten krijgen.

Producten met gluten

Gluten is een eiwit dat voorkomt in de granen tarwe, rogge, gerst, spelt en khorasantarwe. Haver is van nature glutenvrij, maar is bijna altijd besmet met gluten. Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt, zoals brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart.

Verder zit het ook in producten waar je het niet direct van verwacht. Bijvoorbeeld in soepen, sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten, cornflakes, vleeswaren, worstsoorten, drop, ketchup, bouillonblokjes en kant- en klaarmaaltijden.

Gevolgen

Bij mensen met een glutenintolerantie (ook wel coeliakie genoemd) raakt het slijmvlies van de dunne darm beschadigd. Deze werkt hierdoor minder goed, zodat voedingsstoffen niet goed worden opgenomen. Behalve darmklachten kan je kind ook andere gezondheidsproblemen krijgen, bijvoorbeeld:

Wat kun je doen?

Als je denkt dat je kind glutenintolerant is, ga dan langs de huisarts. Die kan een eenvoudig bloedonderzoek doen. Dan weet je of er afweerstoffen tegen gluten in het bloed zitten. Als dit zo is, zal de huisarts doorverwijzen naar de kinderarts. Om een goede diagnose te kunnen stellen is het belangrijk om gluten te blijven eten tot je bij de huisarts bent geweest.

Glutenvrij dieet

De enige behandeling bij coeliakie is een glutenvrij dieet dat je levenslang moet volgen. Je kunt er helaas niet overheen groeien.

  • Een diëtist kan je helpen om voeding te kiezen die geen gluten bevat en geeft praktische adviezen.
  • Vertel op de kinderopvang of voorschool en aan anderen wat je kind wel en niet mag eten en waarom.
  • De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) heeft voorlichtingsmateriaal over glutenintolerantie.

Voedselallergie

Als je kind een voedselallergie heeft, maakt het afweersysteem antistoffen aan tegen eiwitten die in de voeding voorkomen. Deze eiwitten worden ook wel allergenen genoemd. Ze zorgen voor allergische reacties.

Onder andere koemelk, ei, pinda’s en noten bevatten allergenen die soms allergische reacties veroorzaken.

Welke klachten krijgt je kind?

Vaak hebben kinderen al een tijdje klachten voordat duidelijk is dat ze last hebben van voedselallergie. De klachten kunnen zeer verschillen, ook van persoon tot persoon. Vaak zie je huid-, luchtweg- en maag-darmklachten.

  • De lippen, tong of het gehemelte zijn opgezwollen, of je kind heeft zweertjes in de mond.
  • Je kind is misselijk, moet overgeven, eet slecht of helemaal niet, en kan last hebben van buikpijn, diarree of verstopping.
  • Je kind heeft last van keel-, neus- of oorontstekingen, slikproblemen, slijmvorming, een verstopte neus of loopneus, astma of bronchitis.
  • Op de huid van je kind zie je eczeem, bulten, roodheid of zwellingen.

Herken je (een van) deze klachten? Ga dan naar de huisarts. Die kan uitzoeken wat er aan de hand is of je kind doorverwijzen naar een kinderarts of huidarts. Ga niet zelf proberen om bepaalde voedingsmiddelen weg te laten.

Wat doe je bij een extreme allergische reactie?

Als je kind voor het eerst iets eet waar het allergisch voor is en je ziet dat het moeite krijgt met ademhalen, neem dan onmiddellijk contact op met de huisarts of ga direct naar de afdeling Spoedeisende Hulp van het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Meer informatie over voedselallergieën

Op de website Huidhuis.nl vind je meer informatie over voedselallergieën en ook informatie over andere huidaandoeningen.

Lactose-intolerantie

Heeft jouw kind regelmatig buikklachten? Overleg dan altijd met je huisarts. De kans dat je kind lactose-intolerantie heeft is erg klein. Bij kinderen komt dit bijna nooit voor.

Lactose en lactase

In moedermelk en zuigelingenvoeding zit lactose (melksuiker). Om de lactose te kunnen verteren is het enzym lactase nodig. Je darmen maken dit enzym. Bij de geboorte heeft elk kind voldoende lactase om de melksuiker te kunnen verteren. Bij enkele kinderen vermindert de aanmaak van het enzym na verloop van tijd. Het lichaam kan de melksuiker dan niet meer verteren.

Lactose-intolerant

Maken de darmen te weinig lactase aan, dan kunnen er klachten ontstaan door het eten of drinken van een gewone hoeveelheid melk en melkproducten. Dit heet lactose-intolerantie. Lang niet iedereen krijgt klachten. Soms hebben mensen wel een tekort aan lactase, maar merken ze daar niets van.

Heeft jouw kind buikklachten? Bijvoorbeeld buikpijn, kramp, misselijkheid, een opgezette buik, winderigheid of diarree? Praat erover met je huisarts. Die kan kijken wat er aan de hand is. Als je kind lactose-intolerantie heeft, dan kan de huisarts of diëtist je adviseren over de voeding van je kind. Laat nooit zelf voedingsmiddelen weg.