Voorbereiding kraamtijd zwanger

Zorgverzekering

Als je een baby verwacht, is het belangrijk om op tijd naar je zorgverzekering te kijken. Hoe ben je verzekerd en heeft het zin om een aanvullende verzekering af te sluiten of over te stappen naar een andere zorgverzekeraar? Ga daarbij uit van je eigen situatie en maak je eigen keuzes. Misschien kunnen vergelijkingswebsites helpen.

Vergoedingen tijdens je zwangerschap

Vanuit de basisverzekering heb je recht op de volgende vergoedingen tijdens je zwangerschap:

  • Voorlichting en advies door je verloskundige, huisarts of gynaecoloog.
  • Een 13- en/of 20-weken echo om eventuele aandoeningen of complicaties vroeg op te sporen.

De verloskundige of de huisarts kan je precies vertellen voor welke onderzoeken je in aanmerking komt. Voor de vergoeding van de NIPT is bijvoorbeeld een medische indicatie nodig. Vraag op tijd bij je zorgverzekeraar of het onderzoek wordt vergoed.

Het regelen van kraamzorg

Een van de dingen waar je op kunt letten is hoe de kraamzorg geregeld is.

  • Misschien mag je zelf een kraamcentrum uitkiezen, maar het kan ook zijn dat je zorgverzekeraar contracten heeft met bepaalde kraamzorginstellingen.
  • Kraamzorg zit in het basispakket van de zorgverzekering. Je krijgt de kosten dus vergoed, maar je moet wel een verplichte eigen bijdrage betalen. Je kunt je hier aanvullend voor verzekeren. Dit kun je navragen bij je verzekeraar.
  • De basisverzekering vergoedt minimaal 24 uur en maximaal 80 uur kraamzorg, verdeeld over maximaal 10 dagen (geteld vanaf de dag van de bevalling). De dagen in het ziekenhuis of kraamhotel worden verrekend met het maximale aantal uren kraamzorg.
  • Meer informatie over de vergoeding van kraamzorg vind je op de website Zorginstituut Nederland.nl.

Wordt bevallen in het ziekenhuis vergoed?

Ja, als het medisch gezien nodig is. Als het medisch gezien niet nodig is, vraag dan eerst bij je eigen zorgverzekeraar na of een ziekenhuisbevalling wordt vergoed. Zo niet, dan kun je je er eventueel aanvullend voor verzekeren.

Meld je kind binnen vier maanden aan bij je zorgverzekeraar

Na de bevalling ben je verplicht om je kind binnen vier maanden aan te melden bij de zorgverzekeraar. Doe dit op tijd! Zo voorkom je dat je gemaakte zorgkosten zelf moet betalen.

Meer informatie

Meer informatie over zwangerschap en zorgverkeringen vind je op de websites Nibud.nlConsumentenbond.nl en Zorgverzekeringslijn.nl.

Kraampakket

Voor de bevalling en de kraamtijd heb je een aantal dingen nodig. Je verloskundige of gynaecoloog zal je hier meer over vertellen.

Kraampakket van de zorgverzekeraar

Ben je aanvullend verzekerd, dan krijg je waarschijnlijk een kraampakket van je zorgverzekeraar. Op de website van je verzekeringsmaatschappij vind je hier meer informatie over. Je kunt ook een kraampakket kopen bij de drogist, de apotheek of de thuiszorgwinkel. In dat geval kun je het pakket zelf samenstellen.

In een kraampakket zitten de minimale benodigdheden voor tijdens en direct na de bevalling. Het is verstandig om het kraampakket in huis te halen vóór de zevenendertigste week van je zwangerschap.

Inhoud van het kraampakket

Wat moet er allemaal in je kraampakket zitten? Hier volgen drie lijstjes met benodigdheden.

Voor gebruik tijdens de bevalling:

  • 1 matrasbeschermer van 80 x 160 cm of een groot stuk stevig plastic;
  • 2 kraammatrassen van 60 x 90 cm of celstofmatjes (die zijn even effectief en niet zo duur);
  • 1 steriele navelklem;
  • 1 pak inlegverband (15 stuks);
  • 1 doosje latex handschoenen (10 stuks);
  • 5 celstofmatjes van 60 x 60 cm;
  • thermometer voor de moeder (dit mag een oorthermometer zijn).
  • Voor gebruik na de bevalling:
  • 5 celstofmatjes van 60 x 60 cm;
  • 2 pakken kraamverband (24 stuks);
  • 2 wegwerpstretchbroekjes.

Voor de verzorging:

  • 10 steriele gaaskompressen van 10 x 10 cm;
  • 1 doos steriele gaaskompressen (32 stuks);
  • 1 pak zigzagwatten (50 gram);
  • 1 klein flesje alcohol 70%;
  • 1 flacon vloeibare desinfecterende zeep;
  • 1 flacon desinfecterende handgel;
  • 1 rol luiertape;
  • 1 digitale thermometer voor de baby (geen oorthermometer).

Ziekenhuisbevalling

Ook als je van plan bent om in het ziekenhuis te bevallen, is het verstandig om een kraampakket in huis te hebben. Het kan gebeuren dat je onverwachts toch thuis moet bevallen.

Matrasbeschermer

De matrasbeschermer kun je vanaf de zevenendertigste week van de zwangerschap onder je laken leggen om je matras te beschermen voor het geval dat je vliezen ’s nachts breken.

Voornaam

Al vroeg in je zwangerschap kun je op zoek gaan naar een voornaam die past bij jouw kindje. Wil je een stoere of een hippe naam? Kies je een originele naam of juist een klassieke? Daarbij moet je op allerlei dingen letten: past de naam bij de achternaam en bij de namen van de rest van het gezin? Wat rijmt er op de naam die je voor je baby kiest? Er zijn allerlei boekjes en sites op internet die je kunnen helpen bij de keuze.

Naam met een betekenis

Wanneer je een naam bedenkt voor je ongeboren kind, kies je natuurlijk een naam die je mooi vindt, maar misschien let je ook op de betekenis van de naam. Tess is bijvoorbeeld een afkorting van Theresa of Theresia. Deze naam komt oorspronkelijk uit het Grieks en betekent ‘warmte’ en ‘zomer’. Je kunt je kindje ook noemen naar iemand die je bewondert.

Een naam doorgeven

Binnen families worden namen soms doorgegeven. Je vernoemt je kind dan bijvoorbeeld naar zijn grootvader of haar grootmoeder. Dat kan volgens traditionele regels, maar je kunt je kind ook vernoemen naar iemand die een belangrijke rol speelt in je leven.

Wat mag wel en wat mag niet?

Je hebt de keuze uit duizenden voornamen en je bent in principe vrij om zelf een mooie naam te bedenken, maar er zijn wel twee beperkingen voor de keuze van de voornaam.

  • Ten eerste mag de naam geen ongepaste naam zijn. Een ongepaste naam is een naam die in strijd is met de geldende normen, een spottende naam, of een naam die bestaat uit een absurd groot aantal namen.
  • Ten tweede mag een voornaam geen bestaande achternaam zijn. Een uitzondering hierop zijn bestaande achternamen die ook gebruikelijke voornamen zijn.

Wat doe je als de voornaam niet wordt geaccepteerd?

De ambtenaar van de burgerlijke stand bepaalt uiteindelijk op grond van deze voorwaarden of de voornaam geaccepteerd wordt.

Geef je je kind geen voornaam of weigert de ambtenaar van de burgerlijke stand de door jou opgegeven voornaam? Dan geeft hij of zij jouw kind een voornaam. Ben je het hier niet mee eens, dan kun je binnen zes weken een verzoekschrift indienen bij de rechtbank. Dit verzoek moet ingediend worden door een advocaat.

Voornaam bij buitenlandse of dubbele nationaliteit

Als je kind niet de Nederlandse nationaliteit heeft, mag je óók zelf de voornaam kiezen. Buitenlandse autoriteiten accepteren soms alleen namen die op grond van de wet- en regelgeving van het desbetreffende land zelf zijn toegestaan. Dit geldt ook als je kind zowel de Nederlandse als een andere nationaliteit heeft. In andere landen wordt de keuze voor Nederlandse voornamen soms niet geaccepteerd. Je kunt dit navragen bij de betreffende ambassade of het consulaat.